Meer transparantie over halalkeurmerken gewenst

UTRECHT - Hoewel er veel halalkeurmerken zijn is het niet gemakkelijk te achterhalen of het vlees ook daadwerkelijk halal is. Op producten in de supermarkt staan namelijk verschillende logo's en keurmerken, waarvan het onduidelijk is waar ze precies voor staan. Koepelorganisatie Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) roept op tot meer transparantie omtrent halalkeurmerken, met name over de manier waarop het vlees is geslacht.
 
Zo bestaan er verschillende visies onder moslims over hoe dieren ritueel geslacht moeten worden. Sommigen vinden dat alleen onverdoofd ritueel slachten halal is, anderen staan verdoving voor de slacht toe. Beide methodes kunnen halal worden genoemd.
 
Op de verpakking is echter niet te zien hoe een dier geslacht is. Zo kan het zijn dat je vlees eet waar wel halal op staat, maar wat je niet halal vindt.
 
Pogingen in het verleden om een standaard voor halal te formuleren of een landelijk keurmerk op te zetten mislukten. Het bleek destijds niet mogelijk om de verschillende opvattingen bij elkaar te brengen.
 
Zie voor meer informatie de site van de NOS
 
Bron: NOS




Laatste nieuws