ABN AMRO: 'Exportwaarde van zuivel en vlees daalde in 2018'

AMSTERDAM - De waarde van de Nederlandse export aan landbouw- en voedingsproducten groeide het afgelopen jaar met 1,3%. De groei ligt aanzienlijk lager dan in 2017, toen de uitvoerwaarde met 6% toenam. De Nederlandse export van vlees en zuivel namen in 2018 af. Met name de export naar landen buiten de EU daalde. De uitvoer van vlees en vleesproducten daalde met 1% en de export van zuivel en zuivelproducten nam af met 2%. De export van zuivel naar landen buiten de Europese Unie liep zelfs met 12% terug, terwijl de uitvoer naar landen binnen de Europese Unie met 2% toenam.

Als belangrijkste oorzaak voor de daling van de uitvoerwaarde van zuivel worden de lagere prijzen voor zuivelproducten in 2018 genoemd. Wel waren er grote verschillen te noteren tussen de verschillende producten. Zo was Nederlandse boter relatief duur en nam de vraag naar dit product vanuit landen buiten de Europese Unie af.
 
Over heel 2018 daalden de afzetprijzen voor veel voedingsmiddelen. De warme zomer van 2018 zorgde voor slechte oogsten voor een aantal gewassen, waardoor in 2019 de prijzen van producten als tarwe en aardappelen zullen stijgen. Bovendien verwacht ABN AMRO een stijging van de zuivelprijs in de eerste helft van 2019.
 
Meer informatie is te vinden in de publicatie Stand van Food 2019 op de website van ABN AMRO.
 
Bron: ABN AMRO




Laatste nieuws