Vertraagde verteerbaarheid van zetmeel in voedingsmiddelen in belang van de gezondheid

GRONINGEN - Hanny Boers-de Bruijn van de Rijksuniversiteit Groningen onderzocht hoe zetmeelrijke producten langzaam verteerbaar gemaakt kunnen worden, hoe deze vertraging gemeten kan worden en wat de effecten van deze vertraging zijn op de stofwisseling. 

Wereldwijd neemt het aantal mensen met metabole aandoeningen, zoals diabetes type 2 snel toe. Deze ontwikkeling wordt beïnvloed door factoren die gerelateerd zijn aan leefstijl, zoals voeding en beweging. Langdurige blootstelling aan hogere bloedglucose of insulinewaarden vergroten het risico op het ontwikkelen van diabetes. Daarom is het van belang producten te ontwikkelen, die een lagere bloedglucose of lagere insulinewaarden geven, bijvoorbeeld door het langzaam verteerbaar maken van zetmeel.
 
Volgens Boers-de Bruijn kunnen de resultaten uit haar onderzoek worden gebruikt om in de toekomst gezonde koolhydraatrijke producten te ontwikkelen.
 
Bekijk het proefschrift hier.
 
Bron: Rijksuniversiteit Groningen




Laatste nieuws