UMC Utrecht & TNO: 'Groot deel van voedseletiketten is niet volledig'

11-01 13:09 | bron: FoodPro Network

UTRECHT - Onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO pleiten voor betere Europese richtlijnen voor waarschuwingen op voedseletiketten. Dit naar aanleiding van hun onderzoek onder mensen met een voedselallergie die door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie krijgen.

157 mensen met een voedselallergie werden door de onderzoekers een jaar lang gevolgd. Circa 46 procent kreeg in die periode één of meerdere allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedseletiketten. Zes personen belandden hierdoor op de spoedeisende hulp.

Uit de analyses bleek dat in de helft van de producten waarop geen waarschuwing stond, toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot zaten. In producten waarop wel een allergenenwaarschuwing stond, strookte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

"Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leidt. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten, omdat ze er niet van op aan kunnen'', zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.

Bron: ANP





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
14 jun Ook grootste vleesverwerker ter wereld betreedt markt voor plantaardige producten
14 jun ABN AMRO verwacht 2% tot 5% meer faillissementen in voedingsindustrie
14 jun Heineken: 'Zonder goede data kunnen klanten onze producten niet verkopen.'
14 jun Weet u wat de kosten kunnen zijn als u niet over het juiste compressortype beschikt in uw levensmiddelenproductie?
13 jun Carrefour opent eigen restaurants
13 jun NVWA laat export ernstig zieke dieren naar slachthuizen in België en Duitsland toe
13 jun Unilever zet in op fors meer merken
13 jun De Menken Keuken: Belang data niet altijd direct duidelijk, tot de rekening wordt gepresenteerd...
13 jun 10 Tips om uw interne audits te verbeteren
13 jun Personalised nutrition & health: next level
12 jun Nestlé, Carrefour en IBM starten blockchainproject (video)
12 jun Aandeel vegaburgermaker Beyond Meat zakt na grote stijgingen
12 jun Robots bepalend in toekomst voedingsindustrie
12 jun Kweekvlees mogelijk over twee jaar in de schappen
12 jun ISO 22000:2018 vs. ISO 22000:2005 - de verschillen
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?