Controle op biologische eieren faalde: verboden middelen bij tientallen bedrijven

AMSTERDAM - Bij biologische kippen- en eierbedrijven is de afgelopen jaren op grote schaal gerommeld met illegale bestrijdingsmiddelen. Naast het gebruik van een stof die leidde tot de crisis met fipronileieren, zijn bij tientallen biobedrijven verboden middelen gebruikt. De toezichthouder, Skal Biocontrole, had lange tijd niet in de gaten dat met de verboden producten werd gewerkt. Aldus onderzoek van Foodwatch en RTL Nieuws op basis van honderden inspectierapporten die de toezichthouder op de biosector heeft vrijgegeven. Eén op de vier onderzochte bedrijven ging hierbij in de fout.

"Het toezicht heeft gefaald. Inspecteurs kenden de regels niet en er is misbruik van gemaakt. Het vertrouwen van consumenten die steeds vaker kiezen voor biologisch is daarmee geschaad. Nu blijkt dat eieren van bioboeren dat etiket niet verdienden". Aldus Foodwatch onderzoeker Corinne Cornelisse.

Vorig jaar juli barstte het fipronilschandaal los. Bij het bedrijf ChickFriend uit Barneveld werd het verboden middel fipronil toegevoegd aan een ontsmettingsmiddel tegen bloedluis bij kippen.

Nu blijkt dat de officiële toezichthouder voor de biologische sector, Skal Biocontrole, het gebruik van het middel van Chickfriend (Dega-16) al tegenkwam bij inspecties bij biologische bedrijven in 2016 en de eerste helft van 2017, zonder dat hierbij werd ingegrepen.

De toezichthouder wist niet dat fipronil was toegevoegd, maar realiseerde zich ook niet dat het ontsmettingsmiddel sowieso verboden was, aldus Foodwatch.

Bron: Foodwatch, RTL Nieuws





Laatste nieuws