HACCP stopt per 1 januari 2021: Wat zijn uw alternatieven?

ENSCHEDE - Op 1 januari 2021 houdt de HACCP-certificering op te bestaan. Het duurt dus nog even, maar als u in de voedingsmiddelenindustrie werkzaam bent is het toch belangrijk u alvast voor te bereiden op een alternatief. De eerste stap is na te gaan welke alternatieven er überhaupt zijn. We geven u daarvan graag een overzicht.

Alternatief 1: ISO 22000
Voedsel wordt tegenwoordig over de gehele wereld vervoerd. We importeren vlees en exporteren zuivel - en dus is een nationale oplossing voor voedselveiligheid, zoals HACCP, eigenlijk nu al niet meer voldoende. De oplossing is de internationale ISO 22000 certificering. Met deze certificering worden alle bedrijven in de keten, dus niet alleen productiebedrijven, internationaal op kwaliteit beoordeeld. ISO 22000 is onafhankelijk, wordt internationaal erkend en is ook geschikt voor toeleveranciers, zoals transport-, verpakkings- en schoonmaakbedrijven. De norm is bovendien eenvoudig te combineren met andere ISO certificaten. Denk daarbij aan ISO 9001, de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen.

Alternatief 2: FSSC 22000
De Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) heeft FSSC 22000 ontwikkeld. Deze wereldwijde standaard voor de gehele voedingsmiddelenindustrie is goedgekeurd door het Global Food Safety Initiative (GFSI) en is gebaseerd op ISO 22000. Dat biedt een groot voordeel, want als u het ISO 22000 certificaat al heeft, dan kunt u met een aanvullende audit aan de FSSC 22000 standaard voldoen.

Alternatief 3: British Retail Consortium (BRC)
De Britse supermarkten Tesco, Safeway, Somerfield en Sainsbury’s hebben zich verenigd in het British Retail Consortium (BRC) en stellen hun hygiëne- en voedselveiligheidseisen via deze standaard. De BRC standaard is een combinatie van onder andere HACCP, kwaliteitsmanagement en diverse inrichtingseisen. Ook grote Nederlandse retailers hanteren deze standaard.

Alternatief 4: International Food Standard (IFS)
Deze International Food Standard (IFS) is opgesteld door HDE, de Duitse brancheorganisatie van distributeurs van voedingsmiddelen. De Franse brancheorganisatie voor retailers FCS en de Italiaanse ANCC, ANCD en Federdistribuzione hebben zich hierbij aangesloten. De IFS wordt ook wel de Duits/Franse tegenhanger van de Engelse BRC-standaard genoemd en wordt onder andere gehanteerd door de supermarktketens Aldi en Metro. Ook Lidl en Carrefour eisen het certificaat steeds vaker.

Meer informatie
Het kiezen van het juiste alternatief hangt af van uw plaats in de supply chain, uw bedrijfsgrootte en bijvoorbeeld of u grondstoffen of eindproducten levert. Heeft u vragen of wilt u advies? Onze specialisten helpen u graag verder, bel naar 053 - 434 43 43 of stuur een e-mail naar info@carellurvink.nl.

Whitepaper

Meer weten over schoonmaakdiensten inkopen in de publieke sector? Vraag dan onze gratis whitepaper aan!





Laatste nieuws