Albert Heijn-topman: robotisering gaat ten koste van banen

ZAANDAM - Wouter Kolk, topman bij Albert Heijn, maakt zich zorgen over de gevolgen van innovatie voor de werkgelegenheid. Albert Heijn bouwt zelf aan een nieuw distributiecentrum dat vergaand geautomatiseerd is. "Dat zal in de toekomst ten koste gaan van arbeidsplaatsen."

Aldus Kolk in een interview met Het Parool. Volgens de Albert Heijn topman zal 'robotisering ook bij ons enorme invloed hebben'. Die automatisering is echter wel nodig zegt hij, wil het supermarktbedrijf al hun winkels een eigen assortiment leveren. 

Albert Heijn werkt al met zelfscankassa's, kassaloze winkels en test momenteel een navigatie-app voor in de winkels. Hierdoor is er minder werk voor caissières. In het interview zegt hij dat het lastig is om alternatieven te vinden voor deze werknemers. "We moeten daarover in gesprek met medewerkers en vakbonden, zodat we samen aan oplossingen kunnen werken. Als we op tijd zijn, kunnen we de gevolgen opvangen."

Die robotistering levert ook banen op, besluit Kolk. Er is veel behoefte aan mensen met een IT-achtergrond. Leveranciers waarmee de winkelketen samenwerkt hebben juist weer behoefte aan mensen.

Maaltijden aan huis

De topman zinspeelt  in het interview daarnaast op het aan huis bezorgen van maaltijden. Kolk zegt in de krant dat er net nieuwe kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt liggen. "De vervolgstap om zulke maaltijden warm aan huis te bezorgen, lijkt dan logisch. Als iemand dit kan doen, dan zijn wij het wel."

Bron: Het Parool





Laatste nieuws