'Zelfstandigen krijgen niet meteen boete bij overtreding nieuwe privacyregels'

UTRECHT - Zelfstandigen hoeven niet bang te zijn meteen een boete te krijgen als ze vrijdag nog niet voldoen aan de nieuwe Europese privacyregels. Aldus Frank Alfrink, directeur van ZZP Nederland. "Maar het is wel belangrijk dat ze eraan werken. Maak je geen zorgen, maar maak wel af waar je mee bezig bent'', zegt Alfrink.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt in een reactie weten dat de regels voor iedereen gelden, maar ''we zullen niet direct naar de bakker of slager op de hoek gaan. We zijn een redelijke toezichthouder''.

Alle bedrijven moeten vanaf komende vrijdag voldoen aan de zogeheten Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Dat geldt dus ook voor de ongeveer één miljoen zelfstandigen zonder personeel.

Ze moeten bijvoorbeeld precies bijhouden welke gegevens van hun klanten ze registreren en hoelang ze deze gegevens bewaren. Vertrouwelijke informatie mag niet direct gekoppeld zijn aan de persoon. Die informatie moet veilig worden opgeslagen, ondernemers moeten een beleid hebben en ze moeten hun klanten daarover informeren. Bij mogeijke datalekken moet onmiddelijk contact gezocht worden met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alfrink gaat ervan uit dat de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, coulant is. ''Het gaat erom dat je ermee bezig bent. Als je er maar bewust van bent dat het er is en dat je begonnen bent, dan laten ze je voorlopig met rust. Ze helpen de kleintjes om te zorgen dat dit lukt, in plaats van meteen al boetes op te leggen.''

Bron: ANP





Laatste nieuws