FrieslandCampina zet in op verdere verduurzaming met Top-Zuivellijn

AMERSFOORT - Zuivelgigant FrieslandCampina introduceert een zuivellijn in 2019 waarbij het bedrijf meer eisen stelt aan melkveehouders op het gebied van dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat. Het zuivelbedrijf bespreekt de komende maanden de plannen met zijn leden-melkveehouders.

De besluitvorming, met invoering per 1 januari 2019, vindt later dit jaar plaats. Wanneer de melkveehouders mee willen doen aan de Top-Zuivellijn moeten zij extra aandacht besteden aan dier, natuur en klimaat. Bovendien moet de zuivel uit de Toplijn een lage Co2-equivalent hebben en goed scoren op het gebied van dierenwelzijn en biodiversiteit. Daarnaast moet de zuivel uit de Toplijn voldoen aan alle eisen op het gebied van weidegang en de nieuwe standaard voor grondgebondenheid.

FrieslandCampina geeft daarbij aan dat het mogelijk blijft voor melkveehouders om te groeien, maar dan wel binnen de ruimte van een vooraf overeengekomen groeiafspraak gebaseerd op de marktgroei. Wanneer boeren meer produceren dan de marktgroei leidt dit tot inhouding op hun melkgeld van tien eurocent per kilo.

Wanneer de aangesloten melkveehouders akkoord gaan met de plannen, kan de eerste zuivel uit de Toplijn in 2019 in de schappen liggen.

Bron: FrieslandCampina





Laatste nieuws