HACCP. Voor veilig voedsel

12-11 06:01 | bron: FoodPro Network

ENSCHEDE - HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points en is een systeem wat gehanteerd wordt door voedselverwerkende bedrijven om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Vrij vertaald betekent HACCP: gevarenanalyse en kritische controlepunten.

Astronauten

De Amerikaanse NASA bedacht het HACCP systeem in de jaren zestig om het eten voor astronauten te controleren. Een zieke astronaut door voedselvergiftiging betekende al gauw einde missie, en dat wilden ze graag voorkomen bij NASA. Alle voedselverwerkers zijn tegenwoordig verplicht een HACCP-plan op te stellen. HACCP valt onder de Europese wetgeving.

Gevaar

Een voedselverwerkend bedrijf brengt met behulp van HACCP de gevaren in kaart die tijdens het productieproces op de loer liggen. Ze sporen gezondheidsrisico’s op in de bereidings- en behandelingsprocessen en maken deze beheersbaar. De kritische punten in het voedselverwerkende proces worden voortdurend gemonitord. Meten is immers weten. Worden ergens afwijkende waarden gevonden in het voedsel dan wordt er direct ingegrepen.

HACCP is een preventief systeem, gebaseerd op zeven principes:

1.       Bepaal alle mogelijke gevaren van de processen die binnen het bedrijf worden uitgevoerd.

2.       Bepaal de Citical Control Points (CCP’s). Dit zijn punten die onder controle gehouden moeten worden om een gevaar voor de voedselveiligheid te voorkomen.

3.       Stel per CCP een norm vast.

4.       Monitor de CCP’s. Stel vast hoe de CCP’s gecontroleerd worden.

5.       Leg corrigerende maatregelen vast per CCP. In deze maatregelen staat welke actie nodig is wanneer tijdens een controle blijkt dat een CCP niet aan de vastgestelde norm voldoet.

6.       Controleer of het HACCP-plan goed is. Deze verificatie is een periodieke controle en laat zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt.

7.       Leg alles vast. Houd documentatie en registraties bij.

HACCP is dus geen tastbare handleiding met voorschriften, maar een systeem dat op bovenstaande zeven principes is gebaseerd. Bedrijven moeten dit systeem toespitsen op hun eigen situatie. Ze geven daarbij zelf aan in welke fase van het productie- en distributieproces een bedreiging voor de gezondheid van de consument kan ontstaan. Deze bedrijven leggen ook vast wat ze daar tegen doen, voeren controles uit en leggen de resultaten vast in het HACCP-plan.

Vraag nu uw gratis try out box Caluguard aan 





Uw nieuws hier? neem dan contact met ons op

Geef een reactie
Je moet inloggen om te kunnen reageren.
Heb je nog geen account, maak dan een account aan


Laatste nieuws
19 dec Vertraagde verteerbaarheid van zetmeel in voedingsmiddelen in belang van de gezondheid
19 dec Colruyt in conflict met Red Bull en Mars
19 dec Vegaburgers Beyond Meat naar de beurs
19 dec Foodfotografie op locatie bij de klant
19 dec Hot topic: healthy food design in 1 dag! (Engelstalig)
18 dec Hu√ęt volgt Wijers op als president-commissaris van Heineken
18 dec Arla Foods gaat strategische samenwerking aan met Yoghurt Barn
18 dec Acties medewerkers Picnic
18 dec Mondelez maakt al zijn verpakkingen recyclebaar
18 dec Zoektocht naar het medicijn tegen groeipijn in operations
18 dec Wat is er veranderd in de nieuwe ISO 22000?
17 dec Veertien Nederlandse restaurants krijgen eerste of tweede ster van Michelin
17 dec Grootste verkoop van mageremelkpoedervoorraad Europese Unie ooit
17 dec Wijnboeren leveren vaakst direct aan consument
17 dec Picnic niet blij met actie FNV
Het FoodPro netwerk
FoodPro Network verbindt professionals in de voedingsindustrie met elkaar. Word ook onderdeel van FoodPro Network!
Spotlight
advertentie
uw banner hier?