Nederlandse voedingsindustrie scoort hoog op arbeidsproductiviteit

AMSTERDAM - De Nederlandse voedingsindustrie biedt een hoge toegevoegde waarde en ook de arbeidsproductiviteit is hoger dan in de ons omringende landen. Aldus een rapport van ABN Amro over de arbeidsproductiviteit in verschillende Europese sectoren.

Arbeidsproductiviteit voedingsindustrie

De arbeidsproductiviteit van de Nederlandse voedingsindustrie ligt veel hoger dan in andere Nederlandse sectoren. Daarnaast doet Nederland het beter op dit gebied dan de voedingsmiddelenindustrie in de omringende landen zoals België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, aldus ABN Amro.

Het is belangrijk dat de Nederlandse voedingsindustrie competitief is. Een groot deel van de afzet verdwijnt immers over de grens. Ook dient Nederland te concurreren met landen waar de lonen lager liggen, aldus het rapport.

Robotisering

Waarom is de arbeidsproductiviteit in Nederland zo hoog? Dat is voor een deel te danken aan robotisering. Nederlandse voedingsbedrijven investeerden veel geld in machines en installaties in de afgelopen jaren, aldus ABN Amro.

Uit een rapport van de International Federation of Robotics blijkt dat het aantal robots dat de voedingsindustrie in gebruik nam flink steeg ten opzichte van het voorgaande jaar. De voedingsindustrie loopt voorop als het gaat om robotisering, aldus de bank.

Bron: ABN Amro





Laatste nieuws