Inrichting bedrijfsrestaurant kan keuze voor gezonde voeding stimuleren

AMSTERDAM - Het is mogelijk een bedrijfsrestaurant zo in te richten dat werknemers eerder voor gezonde voeding kiezen, terwijl de ongezondere varianten nog altijd aanwezig zijn. Uit onderzoek van gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema van de Vrije Universiteit blijkt dat de inrichting van het bedrijfsrestaurant het verschil kan maken.
 
Velema onderzocht gedurende drie maanden of een 'gezondere inrichting' van bedrijfsrestaurants een effect zou hebben op het aankoopgedrag. Velema deed onderzoek naar zeven soorten voedingsmiddelen: belegde broodjes, salades, frituur- en bladerdeegsnacks, kaasbeleg, vleesbeleg, fruit en snoep.
 
Het viel op dat de gezondere belegde broodjes, 30+-kaas en het fruit relatief meer werden verkocht in de restaurants die “gezonder” waren ingericht dan bij de andere restaurants.
 
Uit het onderzoek komt naar voren dat bij gezondere restaurants de gezondere producten ook vooraan op de route staan. Ook de hoeveelheden van het aanbod blijken uit te maken. "Als er bijvoorbeeld naar verhouding meer magere kaas of volkoren brood uitgestald ligt, wordt daar meer van verkocht", aldus Velema.




Laatste nieuws