Masterclass Foodfraud

Voedselfraude is van alle tijden. En komt in steeds nieuwe vormen. Of het nu gaat om het toevoegen van plantaardige producten aan thee, het verdunnen van vloeibare levensmiddelen zoals vruchtensappen, het verkopen van bedorven waar (verlengen van een houdbaarheidstermijn) of het verwisselen van levensmiddelen met een andere herkomst en waarde, het valt allemaal onder de noemer ‘voedselfraude’. Het meest recente schandaal is natuurlijk het toevoegen van paardenvlees aan rundvlees.

Praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld waarbij detectiemethoden de fraudeur inhalen. In het verleden werd melk soms verdund met water. Hiermee kon de handelaar al snel 10% meer marge realiseren. In 1883 introduceerde Johan Kjeldahl een methode om stikstof in levensmiddelen te bepalen, waardoor het verdunnen van melk voortaan kon worden gedetecteerd. De techniek haalde op deze manier de fraudeur in.

 
Om dit te ondervangen heeft een aantal fraudeurs 10 jaar geleden melanine aan melk toegevoegd. (Melanine is een grondstof voor plastics en bevat een hoog stikstofgehalte, met als effect dat verdunning niet meer detecteerbaar is). Helaas is Melanine erg schadelijk voor mens en dier). Deze handeling heeft één van de meeste bekende voedselschandalen in deze wereld veroorzaakt: het schandaal uit 2008 van melanine in babyvoeding in China, met als gevolg tenminste 6 overleden kinderen en 300.000 zieke baby’s, waar een deel blijvende nierschade aan heeft overgehouden.
 

Deze masterclass wordt gegeven door de Business Unit Manager van KTBA FoodCampus: Aldo Rus

 

De masterclass duur circa 2,5 uur en wordt in de ochtend en in de middag aangeboden.

 

Ochtendsessie van 10:00 tot 12:30 uur, de ochtendsessie wordt afgesloten met een lunch (12:30 – 14:00 uur).

Middagsessie van 14:00 tot 16:30 uur, start met lunch (12:30 – 14:00 uur), afsluitend met een netwerkborrel.

 

Beschikbare data


28-09-2017
14-11-2017

 

Direct inschrijven

Klik hier om u direct in te schrijven

 

Incompany

Meer over incompany mogelijkheden